Water

Afslankstudio De Wilp

Water

Tijdens een E.P.S kuur is het belangrijk om per dag 1,5 a 2 liter water te drinken

De reden hiervoor is dat de avalstoffen die worden geproduceerd door de spieren goed kunnen worden afgevoerd.

Water is überhaupt heel belangrijk voor het menselijk lichaam!
We bestaan immers voor het overgrote deel uit water. Hier wordt uitgelegd waarom we eigenlijk water moeten drinken en dat het vooral bijdraagt aan een gewichtsvermindering. Water is zo ongeveer de enige belangrijke katalysator in gewicht verliezen en het eraf te houden.

Water onderdrukt het hongergevoel en helpt het lichaam om opgeslagen vet af te breken. Studies laten zien dat bij een verminderde watertoevoer vetdepots worden vermeerderd, terwijl bij meer water drinken juist vet wordt verminderd.

Voor de variatie

Een glas puur, zuiver water is heerlijk. Maar probeert u ook maar eens een van deze alternatieven:

Mineraalwater of bronwater; er zijn tegenwoordig meerdere smaken;
> water, met een schijfje citroen, of met ijsblokjes en een klein scheutje vruchtensiroop;
> ijsthee, zelf gemaakt zonder suiker

Dorst is een alarmsignaal

Wanneer u ongeveer 2 procent vocht verloren hebt, krijgt u dorst. Dorst is een waarschuwingssignaal van het lichaam; er dreigt een vochttekort te ontstaan, dus is er water nodig.

Maar als u dorst heeft, is het eigenlijk al te laat. Uw lichaam heeft dan al te weinig water om optimaal te kunnen functioneren. U wordt moe, het prestatievermogen daalt en u kunt zelfs hoofdpijn krijgen!

Drinkt u dan een glas water, dan zult u zich weer een stuk beter voelen.
Regelmatig drinken is dus heel belangrijk.

Vochtbehoefte

Lekker voor af en toe, maar deze drankjes dragen niet bij aan uw dagelijkse vochtbehoefte:

Koffie of thee (als u er veel van drinkt ontrekken ze vocht van uw lichaam, in plaats van de vochtreserves aan te vullen) drink na iedere kop koffie of thee twee glazen water, hierdoor wordt de vochtbehoefte weer aangevuld;
Frisdranken (niet te veel omdat ze veel suiker bevatten);
Bier, wijn of andere alcoholhoudende dranken  (Ook alcohol onttrekt vocht aan het lichaam).

Waarom veel water drinken? De nieren functioneren niet zonder water. Wanneer zij niet naar hun capaciteit werken, zullen ze hun lading afvalstoffen dumpen in de lever.

Eén van de lever belangrijkste functies is opgeslagen vet af te breken en om te zetten in bruikbare energie voor het lichaam. Maar als de lever ook nog het werk van de nieren moet doen, dan kan de lever niet meer optimaal werken en zal er minder vet worden afgebroken.

Meer vet blijft tijdelijk opgeslagen in het lichaam en het gewichtsverlies stopt. 

Dikke handen, gezwollen voeten

Wanneer het lichaam weinig water binnen krijgt, ziet uw lichaam dit als een bedreiging en begint iedere druppel vast te houden. Dit laat de dikke handen en gezwollen benen/voeten zien. Waarschijnlijk drinkt u dan te weinig, zodat het lichaam als reactie het beetje vocht dat het binnen krijgt, gaat vasthouden.

Of dat bij u het geval is, kunt u gemakkelijk uitvinden: ga bewust meer drinken! Heel grote kans dat de vochtophopingen daardoor snel verdwijnen.

Een wonderlijjk molecuul

Water doet iets wat eigenlijk niet kan… De huid heeft namelijk een vet absorberende structuur, ze trekt vet aan, maar staat het water af. Toch kunnen de watermoleculen in de huid dringen, kijk maar eens naar uw vingertoppen na een half uur in bad. Ze zijn rimpelig geworden, omdat ze zich hebben volgezogen met water.

Je zou zeggen dat baden en douchen dus extra vocht in de huid brengt maar het tegenovergestelde is waar.
Het is daarom belangrijk de huid na het douchen of baden in te smeren met een goede bodymilk. Vooral een crème met Aloe Vera is erg goed, dit is een sterk vochtbindende ingrediënt.

Het middel tegen cellulitis

Fotomodellen en actrices drinken per dag veel water. En waarom is ook bekend. Water maakt de huid namelijk gezond en elastisch. Alle afvalstoffen worden afgevoerd en krijgen dus geen kans om zich in de huid op te slaan.

Daarom is water ook het belangrijkste wapen in de strijd tegen cellulitis. Cellulitis ontstaat doordat het vet zich ophoopt, de afvoer van afvalstoffen verslechtert en het vet in de cellen verhardt, waardoor de huid een bobbelig aanzien krijgt.
Water spoelt alle afvalstoffen weg, nog voordat ze kans krijgen zich voorgoed vast te zetten. 

Wel tussendoor, niet tijdens…

Drink zoveel u wilt tussen de maaltijden door, maar doe dat liever niet tijdens het eten. We denken dat we het voedsel beter kunnen wegspoelen maar veel vloeistof bij het eten verstoort de spijsvertering en vermindert de opname van waardevolle voedingsstoffen.

 

FAQ

Veelgestelde vragen

Waarom is water zo belangrijk?

Water houdt je eetlust in toom, helpt je lichaam vet te verwerken, gaat het vasthouden van vocht tegen, helpt uitdroging van je spieren te voorkomen, helpt afvalstoffen af te voeren, helpt tegen constipatie.

Water koud of warm drinken?

Water dient als voorkeur koud gedronken worden omdat het beter wordt opgenomen in het bloed dan warm water. Er wordt beweerd dat het drinken van koud water heel goed helpt om calorieën te verbranden.

Hoeveel glazen per dag?

Gemiddeld moet iedereen 8 glazen water per dag drinken, ongeveer 2 liter per dag voor een goede waterhuishouding. Als algemene rekensom delen we het normaal gewicht door 8 en hieruit komt het normaal aantal glazen water dat per dag moet worden gedronken.

Water voor een goede stoelgang?

Water kan ook goed helpen tegen verstoppingen. Wanneer het lichaam te weinig water zal krijgen, zal het ook nog water gebruiken vanuit de dikke darm, omdat het nodig is voor het lichaam. Resultaat? Opstopping!
Echter wanneer iemand voldoende water drinkt, zal de normale stoelgang terugkomen.

Wat doet water in ons lichaam?

Water is het transportmiddel in ons lichaam. Het brengt mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen naar plaatsen waar ze nodig zijn, bv. In het bloed en voert afvalstoffen en zelfs opgeslagen vet af. Bovendien regelt water de temperatuur van het lichaam.

Wordt het te warm? Dan laten poriën kleine beetjes water door die op de huid verdampen en zo de huid en de daaronder liggende bloedvaten afkoelen, zo ontstaat transpiratie.
Denk er wel aan dat dit aangevuld wordt door water te drinken, dus op een warme dag meer water.

En wat doet zout?

Als u een constant probleem hebt met water dat wordt vastgehouden, dan zal zout de schuldige zijn. Uw lichaam zal zout in een bepaalde concentratie toestaan. Des te meer zout u eet, des te meer water wordt verdund en vastgehouden. Maar om onnodig zout kwijt te raken – drink meer water, doordat het lichaam door de nieren nu gedwongen wordt het zout af te staan….

Afslankstudio De Wilp